فیزیوتراپی آرنج برای سندرم تونل-کوبیتال
فیزیوتراپی آرنج برای برای سندرم تونل-کوبیتال( درگیری عصب اولنار)
فیزیوتراپی آرنج، سندرم تونل کوبیتال درد ناشی از تحت فشار قرار گرفتن عصب اولنار است. این درد از گردن شروع می شود و در سمت داخلی بازوی فرد کشیده شده وسپس ازپشت استخوان آرنج عبور میکند.
این سندرم می تواند به وسیله تاثیر مستقیم یا فشار ناشی از استخوان، عضله یا بافت همبند بر روی عصب اولنار باشد. این عصب مسئول انتقال حس از انگشت کوچک و نیمی از انگشت حلقه است همچنین تحریکات مغز را به عضلات می رساند و نتیجتا فرد میتواند مچ دست را خم کند و همچنین این امکان را می دهد جسمی را بین انگشت شست و اشاره بگیرید یا فشار دهید.
اکثر افراد سندرم تونل cubital را با حس درد یا سوزن سوزن شدن در سمت داخل ساعد و یا در طول انگشت کوچکشان تجربه می کنند این احساس همان احساسی است که شما در هنگام آسیب استخوان آرنجتان تجربه میکنید.
چه چیزی باعث آسیب آرنج و سندرم تونل cubital می شود؟
سندرم تونل Cubital معمولا به دنبال یک آسیب مستقیم (ضربه به استخوان آرنج)، از طریق فشار خارجی مکرر زمانی که یک نیروی فشاری از خارج به عصب برای طولانی مدت یا به طور مکرر وارد شود باعث تورم یا حساسیت بیش از حد عصب شده و یا از طریق انجام نیروی های کششی مکرر هنگامی که رباط های پشتیبان مفصل آرنج سست هستند به عنوان مثلا حین انجام ورزشهای پرتابی یا بازی با راکت.
البته به ندرت این سندرم، می تواند در شرایط خاص پزشکی، از جمله دیابت و هموفیلی هم رخ دهد.
هنگامی که عصب در معرض آسیب مستقیم یا مکرر قرار می گیرد، نسبت به حرکت یا فشار حساس خواهد شد. اگر یک عصب متورم شود، بر روی توانایی آن برای هدایت تحریکات از بدن به مغز و یا برعکس تاثیر می گذارد. با رخ دادن این اتفاق، احساسی تغییر یافته یا کاهش یافته و یا کاهش قدرت عضلانی را تجربه خواهید کرد.
در موارد شدیدتر، گیر افتادگی عصب می تواند به بی حسی یا کم حسی در امتداد انگشت کوچک پیشرفت کنند ، که می تواند با از دست دادن قدرت مشت کردن و فشار دادن همراه باشد و می تواند منجر به کاهش اندازه عضلات و آتروفی آنها (تحلیل عضلانی) در انگشت کوچک و سمت داخلی دست بشود. در موارد شدید، انگشتان کوچک و حلقه دچار تغییر شکل شده و ظاهری پلاک مانند پیدا می کنند.
چگونه می توان فهمید که آیا سندرم تونل کوبیتال دارم یا نه؟
به طور کلی، برای تشخیص سندرم تونل cubital باید ترکیبی از علائم و نشانه هارا در نظر گرفت از جمله: درد در سمت داخلی ساعد و یا انگشت کوچک و حساسیت پشت استخوان آرنج به این صورت که لمس آن ناحیه درد شما را تکثیر می کند، این مورد می تواند باعث بی حسی در امتداد انگشت کوچک و حلقه ای و یا ضعف مچ دست و خود دست شما شود.
در واقع این تشخیص باید به صورت بالینی و توسط پزشک و یا فیزیوتراپ صورت بگیرد.
پزشک شما می تواند تست هدایت عصب را برای ارزیابی وضعیت عصب و محل وارد آمدن فشار به کار ببرد.
ناحیه بی حسی ناحیه درد
چگونه فیزیوتراپی به سندرم تونل cubital کمک می کند؟
تشخیص دقیق در انتخاب بهترین درمان برای سندرم تونل cubital بسیار مهم است. فیزیوتراپیست شما قادر به ارزیابی و تشخیص منشا درد آرنج شما خواهد بود. به این منظور متخصص فیزیوتراپیست باید سابقه شما را کامل ثبت کند و سپس با معاینه دقیق منبع درد شما و سهم عوامل دخیل در ایجاد آن مانند وضعیت و حجم کاریتان را تعیین کند.
در آسیب های آرنج به خصوص سندرم تونل کوبیتال، مدیریت زودهنگام برای جلوگیری از آسیب بیشتر به عصب از طریق هرگونه ترومای مداوم یا التهاب ثانویه و تورم، بسیار مهم است. اگر تقلیل حس یا قدرت عضلانی در فرد وجود داشته باشد، نتیجه ممکن است کمتر مطلوب واقع شود بنابراین زمان نقش مهمی را در درمان ایفا می کند.
بخشی از مدیریت فیزیوتراپی شما ممکن است شامل وارد کردن ضربات آرامی باشد تا عصب با چربی و بافت نرم همراه و حمایت شود. در نتیجه فیزیوتراپیست ممکن است از اولتراسوند یا سرمادرمانی استفاده کند.
درمان دیگری که ممکن است فیزیوتراپیست شما از آن در جهت بهبود شما بهره بگیرد حرکت دادن گردن است که با حرکت عصب همراه شود یا ممکن است شامل حرکات کششی خاصی یا حرکتهای لغزشی برای کمک به تحرک عصب اولنار هنگامی که در پشت آرنج قرار می گیرد، همراه باشد، زیرا این عصب از پشت آرنج عبور میکند.
حرکات لغزشی عصی اولنار
اگر علت سندرم به وضعیت قرارگیری شما برگردد آنگاه فیزیوتراپیست تمرینات کششی و تقویتی را برای بهبود وضعیت شما تجویز می کند. این تمرینات ممکن است شامل یک برنامه ورزشی یا تمرینی باشد که می توانید در منزل انجام دهید.
فیزیوتراپیست شما قادر خواهد بود که نیاز شما برای مراجعه و ارزیابی به پزشک را تشخیص دهد، آیا شما به ارزیابی پزشکی بیشتری نیاز دارید یا خیر. اگرچه برای دارو درمانی و یا تزریق دارو باید به پزشک عمومی یا متخصص مراجعه کنید.
اگر حس ضعف در قدرت عضلانی وجود داشته باشد، پیشرفت شما عموما کندتر است و ممکن است نیاز به آزمایش عصب زیر نظر یک جراح متخصص در زمینه اندام فوقانی باشد.
فیزیوتراپی تا چه مقدار برای سندرم تونل کوبیتال موثر خواهد بود؟
عوامل متعددی وجود دارد که اثربخشی فیزیوتراپی در درمان سندرم تونل cubital را تعیین می کند. نکات زیر با پاسخ مثبت یا منفی درمان مرتبط اند:
مثبت :
- زمانی که فرد فاقد تقلیل حس یا قدرت عضلانی می شود
- حساسیت در پشت استخوان آرنج وجود داشته باشد,
- ضربات آرام و پیوسته بتوانند علائم فرد را کاهش دهد
منفی :
- آسیب در اثر دیابت و یا نوروپاتی باشد
- اسپورس های استخوان یا کیست هایی که به عصب ها فشار وارد می کنند
- لاغر شدن رباطهای مؤثر (سستی)
- از دست دادن احساس یا قدرت عضلانی
در خانه چه کارهایی را می توان انجام داد؟
کارهای بسیاری در خانه می توانید در جهت کاهش درد سندرم تونل کارپال انجام بدهید
اولین مرحله برای شروع این است که با دقت بررسی شود کدام فعالیت درد شما را تشدید می کند که با شناسایی فعالیت های موثر در تشدید درد حذف و یا تغییر پیدا کنند.
کشش عضلات در سینه و گردن شما می تواند به کاهش هرگونه تاثیری که ممکن است بر روی عملکرد عصب اثر داشته باشد کمک کند.
می توان از ایبوپروفن برای کاهش التهاب استفاده کرد یا با داروساز یا دکتر عمومی درباره به کار گیری داروهای ضد التهاب قوی تر مشورت کرد.
استفاده از یخ می تواند موثر باشد اما اغلب مردم هنگامی که از یخ به عنوان سرمادرمانی استفاده میشود شکایت و ناراحتی زیادی دارند
تشخیص دقیق بخش مهمی از مدیریت فرآیند درمان است.
چه زمانی احساس بهبودی خواهم داشت؟
در موارد ساده، سندرم تونل cubital می تواند در عرض چند هفته برطرف شود. به خصوص اگر درد با ضربه های آرام و پیوسته کم شود. برای افرادی که علائم سندرم را بیش از چند ماه داشته اند، مدیریت سندرم و فرآیند درمان می تواند تا ۳-۶ ماه طول به طول انجامد.
در صورتی که فشار به عصب به آناتومی عناصر مختلف برگردد فرد نیازمند به مشاوره برای جراحی است. در این شرایط، تا بازیابی کامل ممکن است ۶ – ۱۲ ماه طول بکشد.
–——————————————————————————————————————–
کلینیک تخصصی فیزیوتراپی دکتر سلیمانی فر
کلیه امور مربوط به تشخیص، برنامه ریزی و درمان آسیب های عضلانی در خصوص آرنج و آسیب سندرم تونل کوبیتال را انجام می دهد.
شماره تماس : 09371717959 – 02632707089
——————————————————————————————————————-